Het Fytocentrum, Tynaarlo
/

praktijk voor natuurgeneeskunde

Dit is een 'nieuwe' pagina en blijft in ontwikkeling...

U vindt hier tips die kunnen bijdragen aan het verbeteren van uw voeding.

De ontwikkelingen binnen de (orthomoleculaire natuur)voeding-wetenschap brengen steeds meer aan het licht wat niet gezond of zelfs uitermate ongezond is, dus kennis die gedeeld moet worden.

Een bijdrage aan de bewustwording van nadelige en schadelijke voedingsmiddelen en stoffen, die onze gezondheid kunnen aantasten!


1] 'Light' frisdranken geassocieerd met hart- en herseninfarcten...

Light-producten dienen geen enkel doel voor onze gezondheid, alleen commerciële doelen.
Een studie van de Amerikaanse universiteit van Iowa bevestigt dat het drinken van light frisdranken het risico op hart- en herseninfarcten verhoogt.
De studie analyseerde consumptie van frisdrank bij 60.000 vrouwen.

Zij die meer dan twee of meer glazen per dag drinken, hebben 30% meer kans op een hart- en vaatziekte en 50% meer kans om eraan te sterven.

Volgens de analyse kan het verband niet volledig verklaard worden door het feit dat vrouwen die voor light kiezen, ook vaker roken, of vaker diabetes en overgewicht hebben. De onderzoekers geven verder geen verklaring over mogelijke oorzaken, maar aspartaam kan de boosdoener zijn. Vrouwen zijn gevoeliger voor aspartaam omdat ze minder enzymen aanmaken om aspartaam af te breken.

Bronnen:
http://now.uiowa.edu/2014/03/ui-study-finds-diet-drinks-associated-heart-trouble-older-women
Aune D. Soft drinks, aspartame, and the risk of cancer and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2012 Dec;96(6):1249-51


-------------------------------------------------------------------------------------------2] ASPARTAAM, gevaarlijke zoetstof...


Ratten die voer met aspartaam of sacharine krijgen, vertonen een grotere gewichtstoename dan ratten die gesuikerde yoghurt krijgen, ondanks het feit dat ze dezelfde hoeveelheid calorieën eten. Dat is het verrassende resultaat van een Braziliaanse studie, waarvoor de onderzoekers geen verklaring hebben. 
Vele bevolkingsstudies tonen dat mensen die veel light frisdrank drinken, vaker zwaarlijvig zijn. Toch bevatten light frisdranken geen suiker, maar wel kunstmatige zoetstoffen die praktisch geen calorieën bevatten. Aanvankelijk dachten wetenschappers dat kunstmatige zoetstoffen inspelen op het hongergevoel, waardoor mensen meer calorieën gaan innemen, maar deze studie weerlegt dat.

Aspartaam is onweerlegbaar een toxische stof:

1. Het lichaam zet aspartaam om naar methanol. Methanol wordt op zijn beurt omgezet naar het giftige formaldehyde.
2. Aspartaam bestaat onder andere uit fenylalanine en aspartaat. Hoewel dit twee natuurlijke stoffen zijn, mogen ze niet te snel in het bloed opgenomen worden. Het zijn neurotransmitters: ze activeren zenuwcellen in de hersenen en in het hart. In een al wat oudere studie ondervond 16 % van een groep van 200 hartpatiënten een verandering van het hartritme na inname van aspartaam.
3. Diketopiperazine is een kankerverwekkende stof die ook uit aspartaam ontstaat.
Voorstanders (de industrie) beweren dat aspartaam in lage doseringen veilig is voor consumptie. De stoffen die gevormd worden, zal het lichaam meestal snel verwijderen. Toch blijkt uit verschillende gevalstudies en rapporten dat aspartaam bij bepaalde mensen ernstige reacties kan opwekken! 

De Amerikaanse voedselinstanties ontvingen sinds 1987 duizenden klachten over aspartaam vanwege symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, diarree, misselijkheid, buikpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, huiduitslag, tintelingen en toevallen...

Een goed alternatief:

Stevia als natuurlijke bron van verschillende zoetstoffen; gebruik bij voorkeur NIET het extract van de hieruit geïsoleerde glycoside stevioside (steviol), maar het extract van het zuivere groene plantenpoeder. Alleen deze laatste vorm is geheel natuurlijk en heeft nog de groene kleur van de plant. Deze smaakt ook niet bitter, het witte poeder van geïsoleerd stevioside nog wel enigszins. Stevia is overigens ook een mild fytotherapeuticum  bij diabetes.Bronnen:
Burkhart CG. ‘Lone’ atrial fibrillation precipitated by monosodium glutamate and aspartame. Int J Card. 2009 doi:10.1016/j.ijcard.2009.01.028

Clarke J. Aspartame concerns. An overview for health professionals. Additive Survivors' Network, Glasgow (2000)-------------------------------------------------------------------------------------------3] Kinderen al gezonder na 10 suikerloze dagen


Kinderen met zwaarlijvigheid zien hun bloeddruk en cholesterolniveau verbeteren na amper 10 dagen, eenvoudigweg door geen suiker meer te eten. Dat toont onderzoek uit de VS aan die door deNational Institutes of Health, een Amerikaanse overheidsinstelling, gefinancierd werd.


Op lichaamsgewicht was geen effect merkbaar. De onderzoekers leiden uit het onderzoek af dat suiker rechtstreeks verantwoordelijk is voor de metabole afwijkingen, en dat deze niet via overgewicht of vetweefsel veroorzaakt worden. Aan de studie namen 43 kinderen deel die een hoog risico op diabetes hadden. De kinderen mochten geen toegevoegde suiker meer eten, terwijl ze voor de studie zo'n 27 % van hun calorieën uit suiker haalden. Tijdens de studie werd alle toegevoegde suiker vervangen door complexe koolhydraten. Niet alle calorieën zijn gelijk, dat is alweer vastgesteld in deze studie: de kinderen aten wel minder suiker, maar evenveel calorieën als voorheen.


Hoofdauteur van het onderzoek is dr. Robert H. Lustig, een pediatrisch endocrinoloog die enkele jaren terug het suikerdebat in een stroomversnelling bracht. Zijn wetenschappelijke uiteenzetting over fructose voor de University of California Television werd zowaar een wereldhit op YouTube en bracht de specifieke nadelen van fructose (o.a. in high-fructose corn syrup) onder de aandacht.


-------------------------------------------------------------------------------------------4] Aardappel vergroot de kans op zwangerschapsdiabetes


Onderzoek onder meer dan 15.000 vrouwen laat zien dat het regelmatig eten van aardappels de kans op zwangerschapsdiabetes met 50 procent kan verhogen. Hierbij de resultaten van het onderzoek, plus vier aardappelvrije recepten uit eigen keuken.
 

Het onderzoek gepubliceerd in de British Medical Journal is gebaseerd op gegevens van 15.632 vrouwen die tussen 1991-2001 deelnamen aan de Nurses Health Study II. Voorafgaand aan het onderzoek had geen van deze vrouwen diabetes. 
 

Tijdens de looptijd van het onderzoek werden 854 gevallen van zwangerschapsdiabetes geregistreerd. Uit de zelfrapportages bleek dat vrouwen die meer aardappels aten een grotere kans liepen om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Dit resultaat bleef ook overeind na correctie voor andere voedingsvariabelen en gezondheidsfactoren. 
 

Eén portie aardappels per week zou het risico met 20 procent verhogen, twee tot vier porties met 27 procent en vijf porties per week met zelfs 50 procent. Wanneer er twee porties aardappels werden vervangen door bijvoorbeeld groente, nam de kans juist af met 9-12 procent.
 

De onderzoekers schrijven het negatieve gezondheidseffect van aardappels toe aan de grote hoeveelheid zetmeel die in het lichaam wordt omgezet in glucose en daar voor een bloedsuikerpiek zorgt. Hierdoor kan uiteindelijk (zwangerschaps)diabetes ontstaan.
 

Hoewel er geen oorzakelijk verband werd aangetoond, stellen de onderzoekers dat vervanging van aardappels door groenten, peulvruchten en volkorengranen is aan te bevelen, omdat dit het risico op zwangerschapsdiabetes zou kunnen verlagen. 
 

Bron
Wei Bao, Deirdre K Tobias, Frank B Hu, Jorge E Chavarro, Cuilin Zhang, Pre-pregnancy potato consumption and risk of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study, BMJ 2016;352:h6898, 12 January 2016


-------------------------------------------------------------------------------------------5] Kort overzicht - verschraling van onze voeding

 

1985 - 2002

 

Bron: 1996 Farmaceutisch bedrijf Geigy, Levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe/Sanatorium Obertal.


Enige oorzaken: eenzijdige kunstmest, uitgeputte grond, verbouw van monoculturen, luchtvervuiling, te snelle groei, langdurige opslag en transport.De verarming van enige voedingsmiddelen tussen 1985 en 2002.
Let op: in de Nederlandse landbouw wordt al 100 tot 150 jaar uiterst simpele en goedkope kunstmest toegepast…! 

 


Mineralen en Vitaminen in mg
per 100 gVoedingselement

1985

1996

2002

Verschil 1985-1996

Verschil 1985-2002

Broccoli

Calcium
Foliumzuur
Magnesium

103
47
26

33
23
22

28
18
11

Min 68 %
– 52 %
– 25 %

Min 73 %
– 62 %
– 55 %

Bonen

Calcium
Foliumzuur
Magnesium
Vitamine B6

56
39
26
140

34
34
22
55

22
30
18
32

– 38 %
– 12 %
– 15 %
– 61 %

– 51 %
– 23 %
– 31 %
– 77 %

Aardappels

Calcium
Magnesium

14
27

4
18

3
24

– 70 %
– 33 %

– 78 %
– 48 %

Wortels

Calcium
Magnesium

37
21

31
9

28
6

– 17 %
– 57 %

– 24 %
– 75 %

Spinazie

Calcium
Vitamine C

62
51

19
21

15
18

– 68 %
– 58 %

– 76 %
– 65 %

Appels

Vitamine C

5

1

2

– 80 %

– 60 %

Bananen

Calcium
Foliumzuur
Magnesium
Vitamine B6

8
23
31
330

7
3
27
22

7
5
24
18

– 12 %
– 84 %
– 13 %
– 92 %

– 12 %
– 79 %
– 23 %
– 95 %

Aardbeien

Calcium
Vitamine C

21
60

18
13

12
8

– 14 %
– 67 %

– 43 %
– 87 %

 

Tomaten

 

Koper

 

Bevatten in 1991 nog maar 10% van het gehalte in 1940

Sinaasappelen

IJzer

Bevatten in 1991 nog maar 33% van het gehalte in 1940-------------------------------------------------------------------------------------------

 

ORTHOTREND
`Top 10 te vermijden voedingsadditieven voor kinderen´


Naast hoofd- en buikpijn, is vermoeidheid één van de meest voorkomende klachten bij kinderen van 4 tot 12 jaar.
Niet alleen fysiek, maar ook het gedrag van kinderen wordt sterk bepaald door wat ze dagelijks eten. Het is onder meer pediater Dr. Feingold die naar aanleiding van jaren onderzoek en praktijk, heeft kunnen aantonen dat er weldegelijk een verband bestaat tussen voedingsadditieven enerzijds en gezondheid, gedrag –en leerproblemen anderzijds.
Hierbij een lijst van de tien best te vermijden e-additieven voor kinderen en in welke voedingsmiddelen je ze kan aantreffen:


Naam en nummer e-additief Voedingsbronnen

E102 – Tartrazine
Synthetische kleurstof: geel Pickels, desserts, ijs, snoep, frisdrank
E104 – Chinolinegeel
Synthetische kleurstof Snoep, glazuur (bv cup cakes), ijs en gerookte makreel
Verboden in: Noorwegen, Japan, US en Australië
E122 – Azorubine
Synthetische kleurstof: rood Snoepgoed, frisdranken, vruchtenconserven, pudding en ijsjes
E129 – Allurarood AC
Synthetische kleurstof: rood Snoep, hamburgers
Verboden in: Scandinavische landen, Oostenrijk en Japan
E133 – Briljantblauw FCF
Synthetische kleurstof: blauw Groenten in blik, ijs
Verboden in: meeste EU landen niet in Nederland
E151 – Briljantzwart BN
Synthetische kleurstof: zwart Snoep, fruit, sauzen, waslaag van kaas
Verboden in: Noorwegen, Finland, VS, Canada en Japan
E211 – Natriumbenzoaat
E213 – Calciumbenzoaat
Synthetische conserveermiddelen In bijna alle voedingsmiddelen: snoep
confituur, fruitproducten, saus, salades
E621 – Monosodiumglutamaat (MSG)
Smaakversterker
ook onder de naam gistextract en eiwithydrolysaat Vleesproducten, Chinese voeding, chips, bouillonblokjes
E951 – Aspartaam
Kunstmatige zoetstoffen Frisdrank, Snoep …ter vervanging van suiker en ook in medicijnen
De meest voorkomende gezondheidsproblemen die gerelateerd worden aan dergelijke synthetische voedingsadditieven zijn: astma, keel-neus-oor infecties, atopisch eczeem, autisme, ADHD, verlaagde immuniteit en tot slot de exponentieel groeiende allergieën en intoleranties.


FIOW voedingstips:

• Ga voor biologische, organische en ongeraffineerde voeding vrij
  van synthetische voedingsadditieven, geraffineerde suikers en
  transvetten
• Kies voor natuurlijke kleurstoffen: vb. rood uit rode bietensap
• Kies voor een orthotarisch voedingspatroon rijk
  aan seizoensgebonden verse groenten (soep), fruit, zaden en pitten,
  essentiële vetzuren (walnotenolie, postelein, vis, teunisbloem),
  voedzame eiwitbronnen: peulvruchten, biologisch eitje en gevogelte.
• Extra tip van Dr. Feingold: beperk voedingsmiddelen rijk aan
  salicylaten (antinutriënt in planten): thee, koffie, gedroogde kruiden,
  appels, kersen, aardbeien, gedroogde vruchten, tomatenpuree en 
  ketchup, fruitsap, … waarvan de laatste twee heel geliefd zijn door
  kinderen. Variatie is op het bord is dus aangewezen.

Bronnen:
RIVM 2010: Klachten en kwalen bij kinderen
CBS : Gezondheidsgerelateerde klachten in een periode van 14 dagen bij kinderen 4 tot 12 jaar, 2001-2007

www.feingold.org
www.voedingswaardetabel.nl
www.allergiedietisten.com

WIMED: Orthomoleculaire database eFIOW vzw, Publi Media Tessenderlo

 

FIOW – Laarne, België.   Het Faché Instituut


-------------------------------------------------------------------------------------------